Bedre nærmiljø for alle

En rekke steder, ikke minst hos oss i Rogaland, merker vi hvordan pengesterke tar over […]

En rekke steder, ikke minst hos oss i Rogaland, merker vi hvordan pengesterke tar over fellesutfartssteder og privatiserer dem. Til glede for noen få, men til frustrasjon for alle oss andre. Vi vil nå sikre folk flests rett til en aktiv fritid.
Den nye loven vil legge forutsigbare rammer for hvordan vi skal bo, jobbe, handle og bruke fritiden. Loven skal brukes til å bestemme hvor det kan bygges jernbane og veier, om det skal bygges på lekeplassen i nabolaget, hvor høyt naboen kan bygge osv. Ved siden av budsjettet blir dette det viktigste redskapet våre kommuner kan bruke for å bestemme hvordan lokalsamfunnene og nærmiljøet vårt skal se ut i framtida.
Folk flest vil merke en enklere lov og mer forutsigbare planprosesser. Kommunene vil merke at de stilles friere til hvilke planer de kan lage. De får flere muligheter. Private utbyggere vil merke at det vil lønne seg å følge de planene kommunene legger.
Mulighetene for det enkelte lokalsamfunn i å sikre folks tilgang til friluftsliv og rekreasjonsområder blir langt større. Det blir spesielt viktig å sikre allmenn tilgang og verne miljøverdier ut fra langsiktige hensyn.
Konkret sikrer vi nå strandsonen og innskrenker dispensasjonsretten. All bygging i strandsonen må avklares gjennom kommunale planer. Reglene om byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen strammes inn. Det er i dag unntak for visse næringsformål og tettbygd strøk. Disse unntakene fjernes. Det skal utarbeides statlige planretningslinjer for en differensiert strandsonepolitikk, noe som legger grunnen for å skille noe mellom by, tettbygd strøk og distrikt.
Samtidig begrenses muligheten til å gi dispensasjon. Dette ved at hensynet til natur, kulturmiljø, landskap og friluftsliv for allmennheten skal ligge til grunn for behandling av dispensasjonssøknader i kommunene. Lokalsamfunnene vil også kunne stille krav om fleksible og miljøvennlige energiløsninger i forbindelse med ny utbygging. Det vil si at kommunen kan kreve at det legges til rette for vannbåren varme. Den nye loven forenkler mulighetene til å sette restriksjoner på parkering i byer og tettsteder. Det blir enklere for kommunene å bestemme grunnlaget for trasévalget for veier og kollektivnett. Konkret betyr dette at kommunene enklere kan bestemme at kollektivtrafikken skal få bedre tilgjenglighet enn biltrafikken.
Vi lovet i regjeringens politiske plattform, Soria Moria, at natur- og friluftsområder skulle være tilgjengelig for alle. Og at strandsonen måtte bevares i pressområder. Dette løftet innfrir vi nå. Til glede for folk flest.

Tore Nordtun (Ap), Energi- og miljøpolitisktalsmann