I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen å styrke disse barnas rettigheter og livssituasjon. Med den nye Utlendingsloven som onsdag ble avgitt av kommunalkomitéen innfrir vi regjeringens løfter.
Hensynet til barnets beste går som en rød tråd gjennom loven. Barn vil nå bli vurdert ut fra eget behov for beskyttelse, ikke ut fra om foreldrene har rett til opphold. Enkelte barn som kommer til Norge risikerer å bli forfulgt eller drept dersom de sendes til hjemlandet. Det gjelder blant annet barnesoldater, barnearbeidere og barn utsatt for trafficking. Disse får større mulighet til å bli i landet med den nye loven.
Barn skal få opphold i Norge hvis sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til landet tilsier det. Dette er en klar styrking av barns rettigheter i norsk asylpolitikk. Lovfestingen innebærer at barn som har bodd lenge i landet, som har lært språket og knyttet seg til venner, kan få bli. Det er viktig fordi vi vet at barn er mer sårbare enn voksne.
Barns rett til familieliv understrekes i den nye loven. Samværsforeldre kan dermed få rett til opphold i Norge dersom de har hatt jevnlig kontakt med barnet sitt i Norge. Det er viktig fordi vi dermed sørger for at barnet får vokse opp med begge foreldrene sine.
Hvert år mister enkelte barn kontakt med en forelder, ofte far, fordi vedkommende utvises fra landet på grunn av kriminalitet eller brudd på utlendingsloven. Det betyr dobbelt straff for barnet ved at eksempelvis far først settes i fengsel, for deretter å sendes ut av Norge. I den nye loven vil hensynet til barnet veie tungt i saker hvor det er aktuelt å utvise en forelder fra landet.
Det foreslås i den nye loven at flere som kommer til Norge vil få status som flyktninger. Det gjelder også en del barn, som dermed får et bedre vern. Dette er en styrking av norsk asylpolitikk, fordi vi anerkjenner flere former for beskyttelsesbehov enn tidligere, noe som er i tråd med FNs anbefalinger. Dessverre ser vi enkelte ganger at foreldre skyver barna foran seg. Vi har blant annet hørt om barn som blir sendt til Norge for å få opphold som enslige mindreårige. Noen år senere dukker foreldrene opp for å søke familiegjenforening. Dette viser hvor komplekst utlendingsfeltet er, og at det er viktig også for rettssikkerheten til barna at vi har en god, individuell saksbehandling.
Den nye Utlendingsloven styrker barns rettigheter til familieliv og beskyttelse. Det vil gi flere barn som har behov for det asyl i Norge.
Arild Stokkan-Grande (Ap)
Innvandringspolitisk
talsmann