I forbindelse med debatten om statens kristne verdigrunnlag skal endres eller ikke, har humanetikere fremsatt et krav om at dette grunnlaget skal være nøytralt. De begrunner kravet ut fra begreper som pluralisme, flerkulturelt samfunn, likeverd for livssyn, livssynsnøytralitet etc. Spørsmålet er om det i det hele tatt gir mening å tale om et nøytralt livssyn? Og hva er i så fall et nøytralt syn på livet?
Innenfor fagdisiplinen vitenskapsteori er det både velkjent og akseptert at verdinøytralitet ikke eksisterer. I følge Gadamer og andre vitenskapsmenn er begrepet verdinøytralitet et meningsløst begrep fordi nøytrale eller objektive verdier ikke eksisterer. Enhver aktør har sin særegne bakgrunn eller historie som er med på å forme personens verdier og livssyn, dvs. synet på hva som er verdifullt i livet. Her er det aldri snakk om å finne fram til en type nøytral formel.
På samme måte som verdier varierer fra menneske til menneske, fra statssamfunn til statssamfunn, slik gjør også synet på livet. Noen verdier eller livssyn er rett og slett bedre enn andre. For eksempel er de fleste enige om at Moder Theresa’s kristne livssyn er langt bedre enn Adolf Hitlers livssyn. Å tro noe annet, dvs. å tro at det finnes et objektivt eller nøytralt livssyn, er å tro på den humanistiske eller humanetiske illusjon. Jesus selv understreker dette poenget når Han i Matteus kapittel 12 vers 30 sier noe sånt som at: «Enten er dere for meg, eller så er dere mot meg».
Mot dette har humanetikere innvendt at det er en forskjell på verdinøytralitet og livssynsnøytralitet, hvor de hevder at staten skal være en livssynsnøytral instans som ikke skal særbehandle et trossamfunn framfor andre. Da er spørsmålet hva som er forskjellen mellom verdinøytralitet og livssynsnøytralitet: om det overhodet finnes en forskjell? Dette kan sammenlignes med Sverige under andre verdenskrig som inntok et «nøytralt» standpunkt (les. livssyn), men som i virkeligheten åpnet landet for nazistisk invasjon. I dag er ikke lenger nazismen en trussel mot landet vårt, men islam og dens støttespillere er det. De som enda ikke har innsett dette lever i en humanistisk fantasiverden grunnlagt på vrangforestillingen om livssynsnøytralitet.
Peter Håland