Kjære dere gutter

Jeg kjenner ikke dere, men foreldre og besteforeldre kjenner jeg, og jeg er sikker på […]

Jeg kjenner ikke dere, men foreldre og besteforeldre kjenner jeg, og jeg er sikker på at ingen av dem ville vært stolt av dere. Så vidt jeg vet, begynte turen med å ødelegge kraftlinjen, det ble strømbrudd og redusert krafttilførsel. Vi var blant de som fikk ødelagt bredbånd og telefon.
På turen ble dere visst sultne, for hvorfor ellers begynne å høste småpoteter i en åker? Men å putte restene, d.v.s. løv og røtter i postkassene, tyder vel på at dere «rydder» etter dere?
Tre blomsterurner hadde jeg plantet i, og pyntet med på trestubber ved vegen (nedkjørselen) vår. Blomstene sto med store knopper, det skulle bli så fint at, men dere ødela det, veltet og knuste urnene. De står enda på stedet, men knust. Kunne det være en tanke at dere satte opp nye?
Og hvorfor krøp du inn det åpne vinduet i et tomt hus, og dermed veltet blomsterpottene i vinduskarmen, ned i sofaen og laget moldgraps der? Var det moro? Og jeg tror jeg vet hvem av dere som hadde pyntet seg med militæruniform og effekter fra topp til tå.
Forresten, postkassestativet, det må dere ha vært fryktelig sinte på, hva galt hadde det gjort siden det måtte ødelegges? Enn busskuret, hvorfor måtte vinduene der knuses? Dere ble observert så langt. Hva mer dere gjorde, vet jeg ikke.
Skulle ønske dere ville fortelle meg hva galt vi har gjort dere, så kunne vi fått bedt om unnskyldning. Men all den tid jeg gikk i klasse med besteforeldre til en av dere, så er aldersforskjellen så stor at vi har vel aldri engang snakket sammen, så jeg skjønner ingenting.
Kanskje har dere noe over kragen som ikke fungerer bra? I så fall håper jeg at en voksen kan lese dette «brevet» høyt for dere.
Jeg snakket med politiet og fortalte dem hva som hadde skjedd. De ba meg la krukkene stå, så skulle de ta fingeravtrykk. Om de har gjort det, vet jeg ikke, men men.
Kanskje dette kan være noe å tenke på. Hæreverk – er det et fint ord å få på attesten sin?
PS. Hva jeg mener om politiet som ikke klarer å hamle opp med noen «unger» som gjør bygda vår utrygg, ja det tør jeg ikke skrive. De kunne bli fornærmet og kanskje arrestere meg. Ja for det har de vel kapasitet til?

Bjørg Johansen