Kor mange som var innom i laupet av laurdagen er vanskeleg å gjetta. Den store parkeringsplassen bak bygget var stappfull, og tre slakteriarbeidarar hadde det travelt som parkeringsvaktar. Sola steikte frå nesten skyfri himmel, og jubileumsgjestene gav seg god tid til å nyta grillmat og vaflar under open himmel.
Populær omvisning
På det travlaste hadde driftssjef Britt Randi Stokkevåg og dei gode medarbeidarane hennar venteliste til omvisninga rundt i anlegget. Sjølv om det er tretti år sidan det som då heitte IS Vest-Ro Slakteri blei bygd i Sandeid, er det eit moderne og effektivt slakteri som nå kan visast fram for ålmenta. Anlegget blei bygd ut for berre fire år sidan.
— I slaktehallen slaktar me tre forskjellige dyreslag. Slakteria her i landet blir meir og meir spesialiserte, så det er ikkje så vanleg lenger, forklarte Stokkevåg. Mellom hundrevis av flådde storfeskrottar i hengjehallen kunne ho forklara at det er dei gamle kyrne som har gult feitt, medan yngre kyr har kvitare feitt.
Lengre inn i anlegget fekk både små og store sjå korleis sau, gris og storfe blir slakta. For dei som var spesielt interesserte i avlivingsprosedyrane, fortalde Stokkevåg at Sandeidslakteriet nyttar tre ulike metodar. Grisene blir gassa, kyr og stutar blir skotne i hovudet, og sauene blir avliva med elektrisk støyt.
Kasta støvlar
Konkurransen i støvelkasting engasjerte folk i alle aldrar og blant begge kjønn. Dei beste greidde å slengja den lealause støvelen meir enn tjue meter av garde. Det var også høve til å tippa vekta på ein kalv.
Øyvind Bergøy frå Hjelmeland kåserte om husdyrnæringa i fortid, nåtid og framtid. Jubileet blei avslutta med festmiddag for leverandørane på Vikedal Bygdehus seinare om kvelden. Der var Sigve Sørheim frå Etne og Gunnar Dalen frå Bjoa hovudtalarar.
Tretti år på Sandeid
Kor mange som var innom i laupet av laurdagen er vanskeleg å gjetta. Den store […]