Nye kjærkomne arbeidsplasser tilføres en fattig kommune. Arbeidsplasser skaper også optimisme og styrker distriktets velstandsmønster på flere måter. Dette er en positiv utvikling og styrker distriktet rent økonomisk.
AF Scandinavia hadde som målsetting at det ikke skulle slippes noe ut i fjorden av miljøgifter eller lignende kunne man lese i Haugesunds Avis i 2004. SFT gir i 2005 en utslippstillatelse med lov til å slippe olje, jern, bly og kvikksølv samt kadmium ut i fjorden. Dette innenfor gitte grenser.
Det håndteres også lavradioaktivt avfall. Dette i henhold til Statens stråleverns regelverk fra 1938. Bedriften har hatt uventede problemer med kvikksølv og utslippet har overskredet utslippsgrensen gitt av SFT, men er i utgangen av 2006 innen for grensene igjen. Fylkesmannen har vært orientert om utslippene og det søkes nå om utvidede grenser for utslipp til fjorden av nevnte tungmetall. Det er lagt frem forslag til reguleringsplan for en gedigen utvidelse av anlegget på land og i selve fjordbassenget med drift frem til 2020. Alle fakta her kan man lese på http://www.fylkesmannen.no/rogaland, under miljøvernavdelingen.
Statens institutt for vannforskning (NIVA) kartlegger forurensninger fra kommunale og industrielle utslipp, vurderer tiltak og overvåker sedimenter, fisk og skalldyr/skjell for å avgjøre om innholdet av tungmetaller er innenfor aksepterte nivåer for humant inntak. De mest giftige tungmetaller er bly(Pb), kadmium(Cd), kvikksølv(Hg) og arsen(As). NIVA bruker det som de kaller for biomarkører for å overvåke miljøet. Det må være et klart krav fra kommunen, fylkesmann og SFT at NIVA kobles inn i overvåkingen av utslippene til Vatsfjorden. Egenkontroll er uakseptabelt og er som å sette bukken til havresekken. Fjorden må sikres for fremtidige generasjoner, og være et levende bevis for at industri og miljø fungerer sammen. Innen denne næring er penger ingen hindring og en mulighet for selskapene å vise at helse miljø og sikkerhet ikke er fine ord, men handling.
Ståle Jøtne,
Nedre Vats.