Kvalitetskontrollør Janine Grimaas hos Nortura i Sandeid er stolt over at norsk ull har fått ein sterkare posisjon i konkurranse med dei store sauenasjonane. Dei har i alt 16 ulike kvalitetar å halde styr på. Foto: Jon Edvardsen
Kvalitetskontrollør Janine Grimaas hos Nortura i Sandeid er stolt over at norsk ull har fått ein sterkare posisjon i konkurranse med dei store sauenasjonane. Dei har i alt 16 ulike kvalitetar å halde styr på.
Gunn Marit Owe får ulla direkte ned på vekta der den blir sortert og kontrollert.
Gunn Marit Owe får ulla direkte ned på vekta der den blir sortert og kontrollert.
Jakob Markhus har jobben med å halde styr på lamma i fjøset. Lamma er store og fine, konkluderer han.
Jakob Markhus har jobben med å halde styr på lamma i fjøset. Lamma er store og fine, konkluderer han.
Fabrikksjef Brit Randi Stokkevåg i Sandeid meiner den nye utviklinga for fabrikkplanen i sør-vest, er godt nytt. Arkivfoto: Jon Edvardsen
Fabrikksjef Britt Randi Stokkevåg og resten av Nortura i Sandeid er tilbake på jobb.
Kvart lam har i snitt 1 kilo ull som blir sortert i ulike kvalitetar og klassar i ull-avdelinga.
Kvart lam har i snitt 1 kilo ull som blir sortert i ulike kvalitetar og klassar i ull-avdelinga.
Fine lam står litt i kø når dei blir forflytta på slakteriet.
Fine lam står litt i kø når dei blir forflytta på slakteriet.
Kvalitetskontrollørane Gunn Mart Owe og Janine Grimaas tar ein pust i bakken. Dei har til saman 40 år med erfaring i å sortere ull.
Kvalitetskontrollørane Gunn Mart Owe og Janine Grimaas tar ein pust i bakken. Dei har til saman 40 år med erfaring i å sortere ull.

Hektisk når 2.200 dyr per dag får frigjort ulla før lamma blir ført vidare til slakting

Ull frå lår og hale endar opp som teppe i England og den finaste svarte ulla kan bli bunadsstoff produsert i Gudbrandsdalen. Sorterarane har ein hektisk sesong når 2.200 dyr per dag får frigjort ulla før lamma blir ført vidare til slakting.

Publisert Sist oppdatert

I den mest hektiske hausteseongen når dei firbeinte kjem ned frå fjellbeite, er det stort sett lam som blir slakta hos Nortura Sandeid.

Gunn Marit Owe og Janine Grimaas har til saman 40 år med erfaring i å skilje ullkvalitetane frå kvarandre. Det går raskt unna når ulla kjem flygande på rushebana ned frå taket.

Nortura har linjeslakt der lam og sau blir klipt etter at dei er avliva. Sorterarane får difor ulla rett ned på bordet frå etasjen over i staden for at dei må ta den opp frå golvet dersom tradisjonell saueklipping var i aksjon.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lese vidare.

Eksisterande kunde?

Logg inn her

Har du ikkje abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS