Tor Åge Hundseid har arbeidsplassen heime på tunet. I driftsbygningane finn ein ikkje lenger levande dyr, men skinker, og pinnekjøt som heng til tørk. For 62-åringen er det viktig at produkta blir laga på gamle oppskrifter, slik at smaken blir best mogleg. Foto: Anita Haugland
Tor Åge Hundseid har arbeidsplassen heime på tunet. I driftsbygningane finn ein ikkje lenger levande dyr, men skinker, og pinnekjøt som heng til tørk. For 62-åringen er det viktig at produkta blir laga på gamle oppskrifter, slik at smaken blir best mogleg.
Vikedalsskinka er laga av bakparten på grisen. Det er denne skinka som er kommen til finalen i Det Norske Måltid.
Vikedalsskinka er laga av bakparten på grisen. Det er denne skinka som er kommen til finalen i Det Norske Måltid.
Oppe i høgda på garasjebygget heng fenalåra på rekkje og rad. Både luftfuktigheit og temperatur er viktig for eit godt resultat.
Tor Åge Hundseid har mykje kvalitetsmat på lager før han kjem til Etnemarknaden.
Her står Tor Åge Hundseid utanfor bustadhuset på gardstunet i Vikedal.
Her står Tor Åge Hundseid utanfor bustadhuset på gardstunet i Vikedal.
Vikedal Gardsmat AS produserer kjøtvarer både til seg sjølv og for andre småprodusentar.
Vikedal Gardsmat AS produserer kjøtvarer både til seg sjølv og for andre småprodusentar.

Ny livsepoke for gardsmat-gründer

I sommar pensjonerte Tor Åge Hundseid (62) seg frå jobben som kunst- og handverkslærar på Vikedal skule. No har han betre tid til å driva Vikedal Gardsmat AS, og å vera småbarnsfar for Sigrid Valentina (4) og Torild Maria (8 månader).

Publisert Sist oppdatert

På eit gardstun nokre steinkast frå Vikedal motocrossbane, har Tor Åge Hundseid produsert heimelaga kjøttvarer i over 20 år. Her i området ligg frodige ekrer omkransa av fjelltoppar på fleire hundre meter.

Eit skilt i asfaltkanten langs fylkesveg 751 viser veg til gardsmat-gründeren. På nettopp dette tunet har Tor Åge Hundseid forvalta og konservert kjøt etter beste evne, år etter år. Ikkje berre har han metta svoltne festivalgjester med velsmakande burgarar og pølser frå salsvogna si i dei seine nattetimar. Han har også levert produkta til hotell Scandic Maritim i Haugesund, til ulike butikkar, Kaffebrenneriet i Bergen og til tv-kokk Arne Brimi.

Den kanskje gjævaste kunden av alle, sjølv om det ikkje er sagt slik med Hundseid sine eigne ord, er gourmetrestauranten Ree-Naa i Stavanger. Den har to Michelin-stjerner og er difor eit synonym med høg kvalitet. I 2005 vann han folkets pris for beste røykte spekeskinke. I førre veke blei det klargjort kven som vinn den prestisjefulle finalen i Det Norske Måltid. Hundseid er komen like til finalen i kategorien Årets Kjøtt Foredler med si Vikedalsskinke.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lese vidare.

Eksisterande kunde?

Logg inn her

Har du ikkje abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS