Denne kvinna er ein av småskalabøndene i DR Kongo som har fått opplæring i klimatilpassa landbruk gjennom matsikkerheitsprogrammet til Caritas.
Foto: Caritas Congo
Småskalabønder i sør er redningen!
Krigen i Ukraina truer den globale matsikkerheten og vil bidra til at flere mennesker sulter. For å snu utviklingen bør det satses på småskalabønder i Sør og lokal matproduksjon.
Russland og Ukraina produserer mer enn halvparten av verdens solsikkeolje. De er også storprodusenter av hvete, bygg, rug, mais og sukker. Mange utviklingsland er avhengig av å importere hvete og olje fra disse to landene. Men etter at krigen brøt ut har prisen på disse basisvarene doblet seg, og situasjonen nærmer seg de ekstreme matprisene som var i 2007 og 2008.
De største taperne er fattige land der tilgangen til mat allerede er knapp – DR Kongo, Burkino Faso, Egypt, Libanon, Libya, Somalia, Sudan, Jemen og Bangladesh. Allerede før koronapandemien, som har bidratt til at prisen på mat har økt med 30 prosent, advarte Verdens matvareprogram om at vi stod overfor den største humanitære krisen siden andre verdenskrig – med et økende antall mennesker som er feil- og underernærte og som ikke vet når de igjen ville ha mat på bordet. På toppen av det hele kommer klimaendringene som forverrer situasjonen ytterligere.