Morten Håkonsen nyttar ein gammal maskinhammar til å forme tunga på knivbladet. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Morten Håkonsen nyttar ein gammal maskinhammar til å forme tunga på knivbladet.
Ein kniv med mønstersmidd blad og skaft av valbjørk, mammutelfenbein og ibenholt. Slira er av såkalla walklêr. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Ein kniv med mønstersmidd blad og skaft av valbjørk, mammutelfenbein og ibenholt. Slira er av såkalla walklêr.
Morten Håkonsen varmar opp stålet i ei av tre gass-esser i smia. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Morten Håkonsen varmar opp stålet i ei av tre gass-esser i smia.
Mønstersmidd stål blir laga ved å smi to herdbare metall saman. Det eine metallet er legert med nikkel og blir blankt, medan det andre stålet blir svart. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Mønstersmidd stål blir laga ved å smi to herdbare metall saman. Det eine metallet er legert med nikkel og blir blankt, medan det andre stålet blir svart.
Grunnforma er ferdig og klar til herding og vidare sliping. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Grunnforma er ferdig og klar til herding og vidare sliping.
Det varme stålet blir arbeidd med på ein ambolt. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Det varme stålet blir arbeidd med på ein ambolt.
Morten Håkonsen var ein av dei første i landet som tok i bruk propansmie. Gass-essene kan stillast inn på nøyaktig temperatur og trykk. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Morten Håkonsen var ein av dei første i landet som tok i bruk propansmie. Gass-essene kan stillast inn på nøyaktig temperatur og trykk.
Ferdig utsmidde blad klare for herding. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Ferdig utsmidde blad klare for herding.
Skaftemne på rekke og rad. I Noreg er valbjørk eit mykje nytta treslag. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Skaftemne på rekke og rad. I Noreg er valbjørk eit mykje nytta treslag.
Verktøyet har også heimelaga skaft. Foto: Heidi Molstad Andresen / NPK
Verktøyet har også heimelaga skaft.

Ein knivsegg mellom tradisjon og innovasjon

Morten Håkonsen er Noregs einaste profesjonelle knivmakar og kombinerer norsk tradisjon med eksotiske materialar. Slik blir kvar nye reiskap også eit kunstverk med ei heilt særeigen historie.

Publisert Sist oppdatert

Poff! Det tek berre eit titals sekund frå Morten Håkonsen fyrar opp den eine propansmia til den avlange stålbiten han nett la inn ulmar i eit raudoransje skjer.

1250 grader er heitt sjølv for metall. Med ei lang tong løftar Håkonsen det glødande stålet ut att og plasserer det på ein liten ambolt. Så gyv han smilande laus med ein hammar.

Kanskje ser Håkonsen alt no for seg korleis den ferdige kniven skal bli. Det er ofte slik, at han førestiller seg skaftet og slira medan han jobbar med bladet. Sjølv om kvar kniv startar med ein idé, er det først når han held materialet til dei ulike delane i handa at han veit kva det må bli. Stålet han jobbar med no er forresten vrakrestar frå det tyske slagskipet Tirpitz. Håkonsen vedgår at han er svak for materiale med spesielle historier.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lese vidare.

Eksisterande kunde?

Logg inn her

Har du ikkje abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS