Norsk Bonde- og Småbrukarlag overrekte tysdag ein sjølvforsyningsplan til landbruksministeren. Bildet er frå ein åker på Gammel-Kleppe i Vågåmo.
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB/ NP
Bondeorganisasjon med plan for sjølvforsyning av mat
Norsk Bonde- og Småbrukarlag har laga ein plan for å nå målet om 50 prosent sjølvforsyning innan 2026. I den blir det foreslått å auke arealet for matkorn og grønsaker.
– Utan ein tydeleg plan er det vanskeleg å nå målet. Det er eit viktig bidrag for å følgje opp Totalberedskapskommisjonen som er tydeleg på betydninga av norsk matproduksjon og sjølvforsyning, seier leiar Tor Jacob Solberg i NBS i ei pressemelding.
Planen har bakgrunn i løfta til regjeringa om å levere ein strategi for sjølvforsyning og tek utgangspunkt i dagens kosthald og produksjonsform, med justerte folketal frå befolkninga i Statistisk sentralbyrå framskriving mot 2026.
I planen blir det lagt opp til ein auke i det samla arealet for matkorn, potet og grønsaker på 255.000 dekar. Vidare påpeikar Solberg at importen må ned for å gjere plass til norskproduserte råvarer.
Sjølv hevdar Solberg at med NBS» plan vil føre til sjølvforsyning på 50 prosent innan 2026. Han overrekte planen til landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) tysdag.
Statsbudsjettet som vart lagt fram førre veke, inneheldt ingen strategi for sjølvforsyninga. No håpar NBS-leiaren at SV tek tak i dette.