Det var stor trengsel framfor rådhuset då ølensbuen forsvara bassenget i kommunesenteret. Formannskapsmedlem Reidar Håvås (Ap) var blant politikarane som måtte bane seg veg inn i rådhuset.
Foto: Jon Edvardsen
Å stemme ved val gir innbyggjarane makt, meiner Reidar Håvås. Her er Ap-politikaren midt i aksjonsdemokratiet for fire år sidan. Arkivfoto: Jon Edvardsen

Frammøte på valgdagen gir innbyggermakt

Ved kommunevalg i 2015 lot 4 av 10 innbyggere i Vindafjord over 18 år være å bruke stemmeretten sin, det vil si 2690 av de stemmeberettigede som totalt var 6470

Vindafjord kommune, den enkelte bygd, den enkelte skole, den enkelte barnehage, styringen av utviklingen av kommunen, mistet deres innflytelse på hvordan kommunen skal se ut inn i framtiden.

Å la være å stemme ved kommunevalget, er å frasi sitt personlig ansvar på hvordan en selv ønsker utviklingen av kommunen skal være.

Argumenter, som at det spiller ingen rolle om en lar være å stemme, for det vil ikke gjøre noen forskjell for kommunen hvem som sitter i kommunestyret, er ikke riktig.

Hvis sittende kommunestyre ikke makter å styre kommunen tilfredsstillende for innbyggerne, er det bare en resept som teller, nye folk inn i kommunestyret.

Vindafjord er en kommune med få innbyggere og har lavt frammøtte på valgdagen. Dette gjør at den enkelte valgkrets får større sjans for større innflytelse i kommunestyret enn størrelsen på krinsen skulle tilsi.

Eksempler på det er da Ølen kommune skulle stemme over tilhørighet til Hordaland eller Rogaland. Da stemmene var opptalt hadde det store flertallet i Vikebygd for Rogaland overvunnet de andre 3 krinsene som var for Hordaland.

Stort frammøte i krinsen og stor enighet om hva de ville framover, gjorde at de avgjorde framtiden for Ølen sin utvikling sammen med Vindafjord.

Derfor er det så viktig at den enkelte krins mobiliserer flest mulig av de stemmeberettigede til å stemme ved kommunevalget, og at den enkelte krins har et bestemt mål som den vil oppnå i den kommende 4 års perioden.

Reidar Håvås

Gruppeleder i Vindafjord Arbeiderparti